Close
Наречете го „треньор на звезди“ и ще получите най-осъдителния поглед през живота си. И отговор: „Аз тренирам и учители. Това прави ли ме треньор на учители?“

Истината обаче е, че когато работиш с Пийт Сампрас, Скалата, сестрите Кардашиян, Дженифър Лопес, Лос Анджелис Лейкърс и други, няма как да не получиш етикет „звезден треньор“. И все пак това не ти пречи да мразиш звездния си “статут”.

„Повечето от „обикновените домакини“, които тренирам, ще ви сритат задника за секунди“, е една от любимите фрази на Гунар Петерсон.

Той живее в Бевърли Хийлс, изключително популярен е сред знаменитостите, работи с тенисисти, играчи от NBA, NHL, NFL, MLB и „обикновени домакини“. Няма личен пиар, а единственият начин да се свържете с него е ваш познат да го познава. Или да имате достатъчно късмет.

Гунар Петерсон е видял всичко във фитнес индустрията. Той диктува модата. В продължение на 10 години работи и с легендата Пийт Сампрас и продължава редовно да следи двата тенис тура, заради приятелите, които има.

„По отношение на тенисистите, има голямо значение на какъв етап от кариерата са. При тенисист на 16 тренировките са по-различни от тези при такъв на 25 години.  Трябва много да се работи за баланс в тялото, особено при състезатели, които изпълняват бекхенд с една ръка“, обяснява Петерсон.

Той не обича да разкрива методите си на тренировка и умело ги пази въпреки популярността си. Ако поискате среща с него, ще получите отговор: „Ела първо да тренираш, а след това ще говорим. Няма смисъл да си губим времето в празни приказки. По-добре да тренираш 15 мин. и да се откажеш, защото това нещо не е твоето, отколкото само да си говорим“.

Петерсон е директор на отдела по физическа подготовка на шампионския отбор на Лос Анджелис Лейкърс от началото на новото хилядолетие. Виждал е как тренират най-добрите спортисти в света, така че е трудно такъв човек да бъде впечатлен. Е, Сампрас успява да го направи:

„С него работих повече от десетилетие. Той е един от любимците ми. Винаги се усмихваше. Отношението му беше впечатляващо, както и умението да се адаптира. Знаете ли кое е забавно? Когато на един човек му покажеш ново упражнение, той се нуждае от време, за да свикне с движението, без значение какво е то. Трябва да го повтори няколко пъти, за да свикне. Когато покажеш на Пийт ново упражнение и той започне да го прави за първи път, изглежда така, сякаш този човек е измислил това упражнение. Направо нереално!“

Другото нещо, с което Сампрас се отличава? Обожава жегата!

„Един час преди да дойде в залата, спирахме всички климатици. Обичаше да тренира на висока температура“, казва Петерсон в интервю за Tennis.com.

Между тренировките със Скалата, сестрите Кардашиян и други знаменитости, Петерсон продължава да гледа и тенис:

„Направо е феноменално това, което правят тенисистите. Трудно е да осъзнаеш колко атлетични са! Обичам този спорт, защото знаеш, че някой и да изостава в резултата много, това не означава, че ще загуби“.

В момента фитнес треньорът няма планове да работи с друг тенисист, защото, както сам казва, не преследва имена. Чака възможността да дойде и я грабва.

 

Add Comment