Close

През последните 40 години сме станали свидетели на някои уникални рекорди в спорта. Атлетите сякаш стават все по-талантливи, а нивото в отделните дисциплини се подобрява.

Ако имате такова впечатление, прави сте. В началото на миналия век е имало неписан закон, че универсалното тяло е това, което е перфектно за спортист. Разликата между тялото на състезател на 100 метра и това на маратонец е била минимална.

Години по-късно става ясно, че колкото повече един спортист се отклонява от средностатистическото, толкова шансът да бъде по-добър в конкретен спорт се увеличава. Гимнастиците стават все по-ниски, а баскетболистите все по-високи. Ето и пример – ако в САЩ намерите шестима мъже, високи над 213 см, един от тях със сигурност ще заиграе в Националната баскетболна лига.

Така идва и моментът, в който елитният спорт става недостижим за останалата маса хора. В САЩ например, един елитен спортист за година изкарва толкова пари, колкото средностатистически американец би изкарал за 500 години.

Къде се намира тенисът?

Вече дадохме няколко примера с баскетбола, така че именно от пространството между двата коша ще се преместим на корта. Споменахме, че средностатистическият играч в НБА се различава по габарити много от средностатистическия американец. При жените обаче нещата не стоят така, а причината е, че в Женската национална баскетболна асоциация парите не са толкова много. Ако една жена е висока, по-добре да се захване с тенис, където заради ръста си, и при определено стечение на обстоятелствата, ще може да доминира с началния удар и мощта си.

Има обаче и спортисти, които са толкова надарени, че спокойно може да са шампиони в няколко различни спорта.

През 1978 година Федерацията по тенис в Германия възлага на психолга Волфганг Шнайдер и на изследователски екип от Хайделбергския университет да подбере 106 от най-сръчните тенисисти на възраст между 8 и 12 години. Федерацията имала готовност да съдейства с каквото поиска, за да се увери дали ще може предварително да намира бъдещи елитни играчи.

28 от 106-те деца достигнали професионално ниво, 10 се наредили в първите 100, а неколцина – в първите 10.

Всяка година в продължение на цяла петилетка учените проверявали специфични умения на децата – при хвърлената топка с каква точност ще уцелят мишена, каква е скоростта им при спринт на 30 метра и други общи моторни умения, с които правят модел, чиято точност при прогнозите достигна над 60%.

В групата от деца има и две имена, които по-късно покоряват тенисa – Щефи Граф и Борис Бекер.

„Наричахме Щефи съвършен талант. Превъзхождаше всички, както в специфичните, така и в моторните умения“, казва Шнайдер.

Въз основа на уменията ѝ, учените прогнозират, че без проблем е щяла да стане европейски шампион на 1500 метра, а с малко повече усилия –  и олимпийски шампион.

Разбира се, историята на Граф е друга. Стига до №1 в световната ранглиста, печели редица трофеи поставя куп рекорди. Един от тях е, че е единственият играч в историята, без значение мъж или жена, който е печелил всеки „мейджър“ поне по четири пъти.

Става и олимпийска шампионка. Печели всички титли от Големия шлем през 1988, а триумфира и със златен медал на Олимпийските игри в Сеул в същата година. Това я прави първият и единствен състезател, който постига „Златен шлем“ в „Откритата ера“.

Add Comment