Close

Последна точка от мача. Серина връща плитък ретур, но отгатва следващия удар на Мугуруса. Следва грешка от форхенд на испанката. Край на фнала на Уимбълдън 2015.

Уилямс се налага с 6-4 6-4, като титлата за нея е 21-ва от Големия шлем. 11 юли е и датата, на която американакта подобрява рекорда на Мартина Навратилова и става най-възрастната жена, спечелила „мейджър“ титла.

В любопитен момент след края на мача Серина поглежда продължително към ложата си. Там погледът ѝ се среща с този на Патрик Муратоглу, който стиска юмрук. Той е човекът, който по принцип никога не лъже Уилямс, но преди точно две седмици му се налага.

„Тя загуби предходната година, така че нямаше никаква увереност. Не мислеше като Серина. Нямах много време – две седмици, за да я подготвя. В този период тя беше ужасна на мрежата. Излизаше напред и губеше абсолютно всяка точка“, спомня си Муратоглу в епизод от сериала The Playbook.

serena-mouratoglu

Бъдещата носителка на 23 титли от Големия шлем е състезател, който дори и да не иска, трябва често да излиза на мрежата. Серина притежава нечовешка мощ и това води до върнати плитки топки от нейните опонентки. Когато обаче нямаш увереност, стоиш зад основната линия, а въпросните къси топки се превръщат в неспасяеми. Това е и ребусът, който стои пред нейния треньор.

„Статистиката ѝ на мрежата бе ужасна. Когато си като Серина – агресивен, отиграваш много плитки топки и трябва да влизаш навътре в корта, за да атакуваш. Когато обаче те е страх, защото пропускаш всичко, инстинктивно или не тръгваш напред, или закъсняваш. Това пречи много“, обяснява Муратоглу.
Изправен пред много сериозен проблем, наставникът на най-великата тенисистка не търси технически анализ, а се надява на самореализиращо се пророчество.

То е предсказание, което директно или индиректно причинява изпълнението си по силата на самото предсказание, благодарение на положителната обратна връзка между вярване и поведение. С други думи, без значение дали пророчеството е за нещо добро или за нещо лошо, силната вяра или делюзия – декларираща, че нещо е вярно, когато то е фактически грешно – може в достатъчна степен да повлияе на хората така, че техните реакции в крайна сметка да доведат до изпълнението на поначало невярното пророчество, т.е. поведението, повлияно от очакванията, причинява тези очаквания да се изпълнят.

serena-mouratoglu

 

Така Муратоглу отива един ден при състезателката си и ѝ казва: „Имам добри новини за теб. Статистиакта ти на мрежата е 80% успеваемост“. Разбира се, Уилямс не може да повярва. Но кой може да спори с числата?

„При всяка къса топка, аз съм страшно уверен. Защото знам, че печелиш 80% от точките. Това е статистика, не го казвам аз. Не знам“, казва Патрик.

„Аз пък си мислех, че играя много скапано на мрежата“, отвръща Серина.

„Може и така да се чувстваш, но ето, числата го показват“.

Патрик Муратоглу по принцип не лъже, но в този случай го прави. И колкото и невероятно да звучи, самореализиращо се пророчество е факт. Уилямс няма никакво съмнение, че статистиката ѝ е в пълен разрез с личното ѝ усещане.

„Излъгах я, защото знаех, че ако тя си мисли, че статистиката ѝ е добра, ще играе много по-силно“, казва Муратоглу.
Точно това и се случва:

„Вярно ли е това, което съм ѝ казал? Има ли изобщно някакво значение? Не, резултатът е налице“.
Всъщност на Уимбълдън Уилямс печели 80% от точките на мрежата, накрая печели и титлата във финал срещу Гарбине Мугуруса, в който доминира.

„Трябваше да ѝ напомня само коя е. Истината стана реалност“.

Add Comment