Close
“Има неща в този живот, които са по-важни от победите и загубите на корта, а именно подкрепата, вярата и силата на един отбор”. Думи на Димитър Кузманов, с които той обобщи емоционалната седмица, в която България се изправи срещу Мексико за Купа „Дейвис“.

Човек, който прие най-голямата мъка в живота си и я обви в бяло, зелено и червено.

„ОТБОР!“ Така, с главни букви, първата ни ракета в турнира написа думата. Така я пише всеки, за когото отбор е нещо много повече от група хора, облечени в еднакви екипи. Отбор е нещо специално, различно състояние, друго усещане за хората около теб. „Отбор“ е смисъл. Опование. Жертвоготовност. За другия. Въпреки себе си.

Вероятно всеки в живота си има моменти, за които с гордост може да каже: „Аз бях там. Аз бях част от нещо, което е по-голямо от мен“. В повечето случаи това са мигове на неописуемо щастие, на огромна победа, на триумф на волята. Понякога обаче става дума за събития, които дори и да нямат толкова позитивна развръзка, са точка на пречупване, след която или всичко се нарежда, или пропада завинаги.

Човек е устроен така, че лесно категоризира – това е „лошо“, това е „добро“; този ми е приятел, а този ми е враг. Или се опитва да отнеме правото на „другия“. На мнение. Позиция. Просто така сме устроени. Така работи мозъкът, който разчита на опита си от минали събития. Така се живее по-лесно. Ако трябва в дълбочина да анализираме всичко, или ще полудеем, или ще умрем, мислейки и без да сме предприели каквото и да е действие.

Понякога обаче така не може. Понякога трябва много внимателно да поставим нещата на везната – да ги претеглим, да ги огледаме хубаво и да ги изучим подробно. А ако нямаме тази възможност, да кажем на мозъка си: „Хей, точно тук не бързай да категоризираш“.

Кой обаче има право на мнение? Кой може да поставя на везната на доброто и лошото? И какво става, ако един умее да поставя, друг – да оглежда хубаво, а трети – да изучава подробно, четвърти да преценява трезво и обективно? Тогава е необходим отбор. Тогава, в трудните моменти, е по-хубаво да сме заедно. В оценките. В емоциите. В симпатиите. И най-вече в критиките. Отбор на корта. Отбор извън него. Сред тенисистите. И в още по-голяма степен сред фенове и анализатори.

Ние, отборът на Break point, сме от втората група. Повече фенове, по-малко специалисти. Има какво да кажем и като мнение за случилото се в зала „София“, и за последвалите реакции. Знаем неща, които са достояние само на момчетата от отбора на България. Които променят перспективата към случилото се. Това обаче не е важното. Важното е, че момчетата показаха, че са отбор. И, според нас, е редно да покажем, че и ние, извън корта, можем да сме също.

Ако има отбор, всичко е възможно? Не само на корта, не само в спорта, а навсякъде. Зашото отбор не са някакви спортни резултати. Важно е да го има навсякъде. Отбор е нещо специално, различно състояние, друго усещане за хората около теб. „Отбор“. Отборът, това си ти!

Break point team

Add Comment