Close
Пандемията от коронавирус ни накра да живеем в нова реалност – таква, която трябва да приемем, без значение дали ни харесва или не. Да се говори за печеливши от коронавируса е условно, но все пак, оказа се, тенисът може под една форма да попадне в тази категория.
Според последното проучване на Съвета за физическа активност към Американската тенис асоциация, по време на пандемията от коронавирус, 10.08% от населението на страната е играло тенис. Това е скок с внушителните 49.33% спрямо играещите преди пандемията.

Спечелена битка без бой

Битката за популярност на тениса в САЩ имаше интересна развръзка още преди месеци. От години насам никой не може да бутне спортния хегемон отвъд Океана – ESPN.
Според изследване от 2001 насам 30% от хората над 12 години в САЩ се интересуват от тенис, само 5% обаче са “силно заинтересовани”, а това е проблем за спорта.
Някои анализи показват, че, изключвайки турнирите от Големия шлем, много от останалите големи състезания не могат да се проборят за ефирно време заради други спортове по ESPN, от което тенисът страда – по-малко тенис по телевизията е равно на по-малък интерес, по-малко деца, които ще се запалят и по-ниска конкуренция години по-късно.
Tennis Channel обаче официално успя да се пребори и да има правата над всички големи турнири, освен “мейджърите”, като така ще излъчва почти всички мачове от единствения спорт, който в САЩ се радва на еднаква популярност както сред мъжете, така и сред жените.
С един куршум два заека
В условия, в които адаптацията е от решаващо значение, и Tennis Channel, и тенисът получиха своите малки победи.
Сега не само, че повече хора играят и се интересуват от тенис в САЩ, но и ще имат възможност да гледат повече мачове по телевизията, което може да доведе, разбира се, и до още по-голям интерес.
Каква е ситуацията в останалия свят?
За съжаление, не може да се направят генерални изводи, тъй като няма статистика, на базата на която да се размишлява. По обществените кортове в някои държави, където може да се играе тенис, различни хора споделят в социалните мрежи впечатления, че има по-голям интерес към играта. Информацията се изчерпва с това.
По отношение на България, през зимния сезон в София тенисът става малко по-трудно достъпен спорт, и още по-трудно достъпен в провинцията. В условия на криза и пандемия, едва ли може да се прави някакво сравнение със САЩ.
И все пак заради индивидуалния характер на спорта, и при затворени фитнес зали в края на 2020 година, може и у нас тенисът да си е спечелил нови попълнения.

Add Comment