Close

Ако някога ви трябва човек, който да ви разчисти сметките, няма да е лошо да заложите на Даниил Медведев. Руснакът спечели най-голямата си титла, след като на финалите на АТР победи Доминик Тийм с 4-6 7-6(2) 6-4. Така стана и последният шампион на Nitto ATP Finals в Лондон.

Английската столица стана дом на турнира през 2009 година, когато Николай Давиденко триумфира, а художествената рамка, сякаш, логично бе затворена от друг състезател от Русия.

Медведев за пореден път показа колко трудно е да се играе срещу него на хард. Само през ноември той има баланс от 7-0 срещу играчи от топ 10. Стана и първият шампион на Nitto ATP Finals, който побеждава първите трима в ранглистата по пътя си. Същевременно е и първият, на който и да е турнири, от 13 години насам, който го прави. За последно през сезон 2007 Налбандян спечели Мадрид, побеждавайки Джокович, Надал и Федерер. А в Монреал същата година Джокович също победи топ тримата в света – към онзи момент Федерер, Надал и Родик.

daniil medvedev

Какво прави Медведев специален?

Миналата година New York Times излезе със заглавие “Медведев печели по грозен начин, но печели често”. И може да се каже, че е така. Стилът на игра на руснака определено не е ортодоксален. Същевременно той си признава, че няма някакво впечатляващо оръжие в арсенала:

“Просто нямам слаб удар, не мога да кажа, че имам някой невероятен. Имам постоянство”, разказва Данийл.

В един популярен тенис блог потребител беше определил световния №4 като “Жил Симон, но със страхотен сервис”. Това обаче бе още в началото на 2019 година, а към този момент се виждат доста компоненти, в които Медведев е по-добър.

Един от тях със сигурност е “късата памет”. Данийл може да беснее на корта понякога, но това трае само минута, после всичко е розово. Иначе тенисистът определя стила си не като грозен, а като “смешен”:

“Понякога се гледам на видео и се чудя какви съм ги вършил. Така обаче играя, надявам се все на някого да харесва”.
Всичко в играта на Медведев е необикновено, дори фамозният бекхенд, който сякаш всеки път ще излезе в аут, но необичайното движение на ръцете на тенисиста осигурява необходимата прецизност.

Дори треньорът му Жил Сервара спокойно казва, че стилът на Медведев го няма в учебниците, но няма и нужда от корекция. В крайна сметка важно е резултатите да са красиви.

daniil medvedev

Във финала срещу Доминик Тийм, освен на непробиваемата си защита, шампионът опитваше и да контролира точките и да навлиза в корта. Разбира се, тероризираше през цялото време и съперника си с плоските си удари, генериращи ниско отскачащи топки.

Австриецът донякъде пробва тактиката на Рафаел Надал, като със сечени бекхенди целеше Медведев да няма необходимото темпо, за да работи, но малко по-агресивният подход на руснака му помогна да избегне този капан.

През останалото време Медведев използваше любимата си рецепта – да пласира удари, които опонентите му по принцип не са свикнали да отиграват.

Add Comment