Close

Несигурност, липса на план и разклатен авторитет – това са само част от обвиненията към АТР в ситуация на глобална пандемия от коронавирус. Президентът Андреа Гауденци си навлича все повече неприятели, въпреки че много от медиите показват нещата в различна светлина.

До нас достигнаха сигнали, че АТР непрекъснато отменя решенията си как ще действа – за следващата седмица, а това държи играчите под напрежение. В същото време в края на сезона настъпи тотален хаос в турнирите, като до последните часове преди жребия изобщо не се знаеше реално кои състезатели ще играят.

Криза в справянето с кризата

Nadal-Mask

След края на сезон 2020, никой от състезателите не знае какво ще прави в следващите месеци. Australian Open по всяка вероятност няма да се проведе по план (18-31 януари), като обсъжданите варианти за нови дати са чак през март и април.

Междувременно Australian Open при девойките и юношите е отменен, а някои топ играчи искат да бойкотират “мейджър” турнира, след като им беше забранено да заминат за Австралия още през декември.

Състезателите от топ 250 правят редовни срещи, на които обсъждат и бъдещето, но по всяка вероятност официални турнири няма да има поне до март. Така единствената възможност пред тенисистите е да участват на демо турнири, за да поддържат форма.

Хаос по италиански

Мандатът на президента на АТР Андреа Гауденци официално започна през януари 2020 година и ще продължи четири години. Още в първите му месеци обаче се появи едно от най-тежките изпитания, на което професионалният тур при мъжете продължава да няма отговор.

Италианецът наследи и високо вдигната летва. Шестгодишното управление на Крис Кърмоуд начело на ATP донесе рекордни наградни фондове и рекламни приходи за организацията, а посещаемостта и гледаемостта на мачовете от Тура се разрасна значително.

По времето на Гауденци по-усилено се заговори за обединените на АТР и WTA и генериране на още повече средства, но коронавирусът обърка плановете. Нещо повече, финансовият колапс също не е изключение.

Подкопана власт

djokovic mask

Новак Джокович подкопа авторитета на АТР и Андреа Гауденци, след като основа Асоциация на професионалните тенисисти.
“Нито една организация в момента, както и нито една в последните 50 години, откакто има професионален тенис, не е защитила състезателите – каза Джокович. – Това трябва да се промени и ще се промени. Ние сме част от ATP, което е 50 процента играчи и 50 процента турнири. Всеки, който се присъедини към Асоциацията, иска промяна и не е доволен от настоящата система”.

Разбира се, Гауденци също има силни лобита, като Роджър Федерер и Рафаел Надал са всичко друго, но не и противници са статуквото. В същото време войната по върховете на тениса си намира различни привърженици и от двете страни на фронта.

Бизнес, но на каква цена?

Различни наши източници коментираха, че всичко опира до бизнес интереси. Въпросът обаче е на каква цена се случва всичко. Липса на обединение и план за изход от кризата с коронавируса може да нанесе дълготрайни щети на спорта.

Add Comment